Turbo

 

                    Turbo    1982 – 2008
                    Kew Gardens xx – Lansiär

Läs dikt om Turbo>>                                                                        Bilder på Turbo, från juli 2008

Vår härliga arbetskompis och hästarnas ledare under många år har nu fått resa till de gröna ängarna.

Turbo kom till oss 1990 och blev snabbt en favorit. Han hade ett fantastiskt psyke och var mycket stark mentalt. Det var detta som gjorde honom till flockens ledare. Det var sällan han behövde visa sin styrka gentemot de andra hästarna. Det räckte med att han vinklade ena örat så gick de andra hästarna undan.

När det kommer nya hästar till stallet så ska de vänjas in med de andra. Man börjar alltid med att låta den nya hästen stå i stallet bredvid flockledaren. Sedan får den nya hästen gå ut ensam med ledaren.

När vi släppte ut en ny häst med Turbo gick han inte ens fram och hälsade på hästen utan gick bara lugnt därifrån och började beta. De nya hästarna försökte alltid förgäves att hälsa men Turbo var inte intresserad. Så är det när man är stark och klarar sig själv.

Turbo var en mycket frisk häst som hade en god grundutbildning. Bra förutsättningar alltså för att vara en god skolhäst.

Han gick som fälttävlanshäst innan vi köpte honom. Turbo var den sista häst som varit med på vår tidigare sommarkursgård, Flanhult. Där hoppade han terrängbanan med vattenhinder, bankar, trappor mm, galant.

För oss som arbetat med Turbo känns det otroligt sorgligt att han nu är borta. Men inget varar ju för evigt. Vi får se nu vem som ska axla rollen som flockens nya ledare. Kanske det bli Pamir?

Anna Boström 2008-08-01

Upphovsrätt © 2021 | Audioman av Catch Themes