Ridskolehästen

En bra ridskolehäst har många krav på sig. Den ska vara snäll, lagom stor, lagom ålder, kunnig, trygg, lagom pigg, fungera med andra hästar, viktbärande, lättfödd, röra sig mjukt, hoppa trevligt, vara lättriden, exteriört korrekt samt att den såklart skall tycka att det är roligt att vara ridskolehäst.

Dessa hästar som ni nog förstår är inte alltid så lätta att hitta. När en ny häst kommer till ridskolan tar det ca 1 år, innan den acklimatiserat sig och blivit ”inskolad” i verksamheten.

Att säga till någon elev att han eller hon är för tung för hästen är inte alltid en lätt uppgift.

Det är en komplex fråga
Där är så mycket mer än ryttarens vikt som spelar in när vi talar om vad en häst max bör bära. Vi måste ta i beaktande hästens ålder och utbildningsnivå, dess exteriör och hästens mankhöjd. Vilket arbete hästen ska utföra spelar också roll. Handlar det om en lugn tur i skogen kan hästen bära mer än om den exempelvis tränas på dressyr/hoppbanan.

Men det är inte bara hästens fysiska förutsättningar att bära vikt det handlar om. Ryttarens ridskicklighet har också betydelse.

Sedan kan vi tillägga att man från Jordbruksverket och Ridsportförbundet säger att;

Det finns varken regler eller riktlinjer för hur mycket hästen får bära. Maxvikt diskuteras mycket på ridskolor men från förbunden har man inte gett ut några rekommendationer utan ridskolorna får själva bestämma riktlinjerna.

Så därför har vi på Vendelsö Ridskola bestämt en max vikt på häst för alla ryttarelever med 85 kg och ponnyelever på 55 kg.