Anna, årets ridlärare

Anna Boström är Årets ridlärare

2015-11-06

Med tydliga planer och positiv feedback lyfter Anna Boström eleverna på Vendelsö Ridskola. Själv stortrivs hon med hästjobbet.
– Det är en ynnest att få ha den här arbetsmiljön, säger ridskolechefen som är Årets ridlärare 2015.

Det är för att lyfta det goda ledarskapet som Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och anläggningssektion efter nomineringar utser Årets ridlärare, som prisas med ett stipendium på 10 000 kronor vid Ryttargalan på Berns i Stockholm den 25 november.

Motiveringen av Anna Boström lyder så här:

”Anna Boström är en suverän pedagog som med ett positivt ledarskap, tydlig kursplan och konstruktiv feedback lyfter varje elev och gör ridningen och stunden i stallet något att längta till. Utifrån hästarnas bästa och med säkerhet och goda grunder som röd tråd, formar hon en lustfylld verksamhet där alla kan utvecklas efter sina behov och förutsättningar. Anna Boström är ett sant ridlärarproffs, vars positiva sätt smittar av sig på hela ridskolan.”

Tillsammans med Azar har Anna Boströms tävlat dressyr på medelsvår nivå. Nu är det eleverna på Vendelsö som får lära av den rutinerade hästens kunskaper. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Inspirerande arbete
Redan när jubilerande Vendelsö Ridskola startade för femtio år sedan fanns Anna Boström med i bilden. Där och då visserligen i mammas mage. För det var hennes föräldrar Vivianne Lund och Jan-Olov Svensson som startade ridskolan 1965.
Läs mer om ridskolans historia HÄR.

Idag är det Anna som basar för den privata anläggningen 1,5 mil sydost om Stockholm. Med kvalité om omtanke som ledord.
– Det viktigaste i mitt jobb är att alla ska känna sig välkomna här, säger Anna som är utbildad ridlärare, Svensk ridlärare level II (SRL II).
– Att undervisa och hjälpa eleverna att utvecklas är otroligt inspirerande. Alla mår bra av att rida, oavsett vilket mål man har. Hästarna låter oss också ladda batterierna och vila hjärnan från dagens stress. Det är så klockrent!

Vendelsö Ridskola drivs med hjälp av fem heltidsanställda och i samarbete med Österhaninge Ridsällskap. Här erbjuds undervisning från lätt klass i hoppning till medelsvår klass i dressyr. Ridskolan har sju ponnyer och 23 hästar, de flesta svenska halvblod runt 1.65 cm över manken. Alla valacker.
Totalt görs cirka 480 uppsittningar varje vecka på ridskolan. Från femåriga hästlekisbarn till de som passerat 70.
– Just nu är det framförallt många vuxna som vill börja rida. Dom är som ”galna” och kommer från hela Stockholmstrakten, säger Anna och skrattar.
– En del är återvändare, andra sådana som äntligen vill förverkliga sin stora dröm.

”Vi tar väldigt väl hand om våra hästar här”
Säkerhet är en livsviktig del i allt som sker på Vendelsö ridskola, som till exempel att sitta upp- och sitta av och justera utrustningen på ett säkert sätt. Glada och bra ridskolehästar är en annan viktig kvalitetsfaktor. Hästarna hos Vendelsö ridskola är kvalitetsmärkta med Ridskolornas Riksorganisations (RRO) medaljsystem och går ute i stora rasthagar varje dag.
– Vi tar väldigt väl hand om våra hästar här, de är ju våra kollegor understryker Anna.
Ridlärarna ansvarar för fortbildningen av hästarna och tränar själva dressyr och hoppning för externa tränare som kommer till anläggningen två gånger i månaden.
Ridlärarna mockar och ryktar också lektionshästarna varje dag.
– Men vi ryktar inte bara för att hästarna ska bli rena. Det är mer en statuskontroll. Genom rykten lär du känna hästarna och ser när något är på tok.
– Och när du känner dina hästar så väl tror jag också du är mer rädd om dem!

Gnuggar grunderna

I ridningen är det framförallt grunderna som gnuggas på Vendelsö ridskola : den lodräta sitsen, rakriktning och hästens utbildningsskala.
-Elevernas utveckling är det som står i fokus och inte att hästarna ska gå på något speciellt sätt.
Anna är noga med att ge feedback till eleverna under varje lektion.
– Det gäller att peppa och fokusera på det positiva så att de känner att de är på rätt väg och fortsätter att utvecklas, säger hon.
Hästarna väljer hon med omsorg. Jobbet som ridskolehäst kräver rätt individer med rätt temperament.
– Ena stunden ska de kunna lära nybörjare att rida och i nästa kunna lära ut galoppombyten.
Som ridskolechef blir det en del skrivbordsjobb. Men det är i manegen som Anna trivs allra bäst.

Jobbet som ridlärare kan tidvis vara tungt och kräver en hel del energi.
Anna hämtar kraft från hästar och elever.
– Det är en ynnest att få ha den här arbetsmiljön men att undervisa är ungefär som att rida. Du måste verkligen vara hundraprocentigt närvarande.
Att få ta emot den stolta titeln Årets ridlärare och stipendiet på 10 000 kronor är förstås speciellt.
– Bara det att någon gjort sig besvär att nominera mig är fantastiskt roligt, säger Anna Boström.
– Det är som ett kvitto på att du är på rätt väg. Men det är ju självklart inte bara jag som gör det här, säger hon och syftar på sina medarbetare.
– Egentligen borde alla här bli Årets ridlärare. Hela högen!

Anna Boström sprider en välkomnande atmosfär.

Mer om Anna
Gör: ridskolechef på Vendelsö Ridskola
År i yrket: cirka 35
Klubb: Österhaninge Ridsällskap
Utbildning: Svensk Ridlärare level II (SRL II)
Siktar på: att bli diplomerad ridlärare
Familj: Gift med Daniel, två barn, Sofia 19 år och Elin 21år
Hästar: 33 skolhästar
Tävlar: gärna i dressyr
Gillar också: att resa och umgås med familjen
Motto: gör det du vill innan det är för sent. Livet går fort.

Sagt om Anna
”Jag har Anna Boström som ridlärare, hon är fenomenal! Det är alltid lustfyllt. En av Annas unika egenskaper som ridlärare är att hon kan undervisa på ett individuellt sätt för alla i gruppen.”
Malin Rahlenius, elev på ridskolan sedan 18 år